неделя, 8 април 2012 г.

КОЗУНАК

ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ВЕЛИКДЕН




Великден е един от най-вълшебните празници. Пролет е, възражда се природата, а с нея и надеждата. За  мен Великден не е същия, ако не направя козунак - заради традицията, а и  заради това, че по този начин изразявам обичта си към любимите хора - просто  един  начин за поднасяне на специално внимание:)


Ето го и моя  1-ви опит за тази  година:






РЕЦЕПТАТА:


КОЗУНАК В ХЛЕБОПЕКАРНА


10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми
Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.


ДА вие сладко и весел ВЕЛИКДЕН!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментари